Beschikbaarstelling aan de wetenschap is naast begraven of cremeren een keuze die we ook onder de aandacht willen brengen. U kunt vooraf vastleggen dat u uw lichaam na overlijden beschikbaar wilt stellen aan de wetenschap. Erasmus MC biedt families, na overlijden van hun dierbare, ruim de gelegenheid om nog afscheid te nemen. Dit kan tot wel 72 uur na overlijden. De overledene kan hierdoor bijvoorbeeld thuis opgebaard worden op een bed. De Regenboog uitvaart begeleiding verzorgt complete thuisopbaringen inclusief opbaarbed en koeling. De nabestaanden kunnen dan in huiselijke kring, zoals hierboven omschreven, zelf het afscheid invullen. Daarnaast zou u, als u dat wenst, ook elders een herdenkingsdienst kunnen houden met persoonlijke invulling met o.a. sprekers, foto’s, muziek en eigen spulletjes van uw dierbare.
Uit ervaring: Schitterend!
Als Jan over ‘zijn’ dag sprak zei hij dat het schitterend zou worden… en dat is het geworden. Dat heeft Jan zo goed ingeschat, ingevoeld. Een compleet plaatje, ja schitterend, ware het niet dat de aanleiding in- en intriest en hartverscheurend is.
Vanaf dat Jan wist dat hij ongeneeslijke slokdarmkanker had en er mentaal aan toe was om zijn herdenkingsdienst te regelen heeft hij dat ook gedaan. Alles besproken, met mij, met familie en met John van Kleef van Uitvaartbegeleiding de Regenboog.
De locatie Op Hodenpijl, alle aanwezigen, de bus vanuit Doornenburg, de herdenkingsdienst zelf, de presentatie die gedraaid werd, de sprekers, het informele samenzijn, de lunch, de muziek die gedraaid werd en zelfs de regenboog die aan de hemel stond, alles was perfect. Zowel bedacht als uitgevoerd, tot in detail. Zelfs het afwezige fysieke lichaam bij de herdenkingsdienst is heel mooi opgevangen door zijn foto, zijn spulletjes, de bloemen, het mooie hart met waxinelichtjes. Want dat ging net even anders dan bij een reguliere afscheidsdienst. Bij deze dienst, waarbij we Jan en zijn leven hebben herdacht, was Jans fysieke lichaam niet aanwezig omdat Jan zijn lichaam heeft geschonken aan de wetenschap.
Jan wilde in zijn eerdere leven al iets terugdoen voor de maatschappij, voor de mensheid. Door zijn medische situatie was bloed- en nierdonatie niet mogelijk. Toen de huisarts tijdens zijn ziek-zijn vertelde over het lichaam ter beschikking stellen na overlijden, hebben we dat uitgezocht. Voor veel mensen zeker niet de eerste keuze maar Jans voorafgaande keuze als altruïstische nierdonor zegt veel over zijn nobele levenshouding, zijn groothartigheid. Bij mij moest het idee landen, en zeker omdat de tijd na het overlijden beduidend korter is en er minder tijd is om afscheid te nemen van het lichaam, had ik in het begin moeite met deze gedachte. Maar door er met Jan over te spreken, door alles uit te zoeken en doordat Jan aangaf het niet te willen als ik er moeite mee zou hebben, door dát respect, ben ik er juist ook voor gegaan. En wat ik ervaarde tijdens en na het overlijden van Jan, dat het alleen het lichaam is, zonder bezieling, het omhulsel waar Jan al die jaren in mocht leven. Dat het niet Jans geest is die we hebben afgestaan.
Het lichaam is geschonken aan een anatomisch instituut van een universiteit. Daardoor krijgen de medisch specialisten in opleiding de kans hun vakgebied beter te beheersen en zo draagt Jan bij aan de kwaliteit van zorg van toekomstige patiënten. Wij hebben gekozen voor het Erasmus MC, daar kregen we 48 uur de tijd om afscheid te nemen van Jans lichaam alvorens het werd opgehaald. Dit gebeurde met alle respect, alle respect voor Jans lichaam en voor ons, de nabestaanden.
Er is geen lichaam, dus geen begrafenis of crematie en dus ook geen graf of urn als herdenkingsplek.
Ik mis Jan, niet de herdenkingsplek. Jan zit in mijn hart, de liefde draag ik met me mee, dat blijft voor altijd. Net zoals de herinneringen, de herinneringen aan een schitterende man waar deze schitterende herdenkingsdienst bij paste. Tot stand gekomen door John en Margret van de Regenboog; John, die in de gesprekken met Jan het goed heeft aangevoeld, goed naar zijn laatste wensen heeft geluisterd, heeft doorgevraagd en samen met Margret het tot een gedenkwaardige en unieke dag hebben gemaakt. Dank daarvoor!
Lieve groet, Helma Bekker – Alsemgeest