Mijn ouders hebben de laatste jaren steeds gezegd dat wanneer zij kwamen te overlijden dat De Regenboog de uitvaart moest verzorgen. Dus toen mijn vader onverwacht overleed heeft mijn  moeder zelf direct contact gelegd met John, van de Regenboog. En wat snap ik goed dat mijn ouders John en Margret als uitvaartbegeleider wilden! Vanaf het begin was er een warm contact, ondanks de 1,5 meter maatregelen in coronatijd: geen hand geven en niets drinken bij mijn moeder in huis. Maar alle besprekingen konden wel bij mijn moeder in huis met 1,5 meter afstand dus gelukkig niet via beeldbellen of zo.

Zij hebben met respect en zorg mijn vader verzorgd maar ook vooral goed geluisterd wat de wensen van de hele familie waren met betrekking tot de uitvaart. En dat waren er best wel wat en er kwamen steeds weer vragen en ideeën bij. Nooit was dit enig probleem, alles was te regelen volgens John, ook in coronatijden. Het draaiboek werd steeds weer aangepast en was een veilig houvast dat de uitvaart uitgevoerd werd zoals wij bedacht hadden.

Maar John hielp ook meedenken hoe wij,  maar ook de mensen om ons heen toch waardig afscheid konden nemen in deze coronatijd. Zo was er op de kaart gezet dat een erehaag voor een laatste groet gevormd mocht worden langs de route waarbij men de 1,5 meter maatregel in acht moest nemen: hartverwarmend hoeveel mensen de moeite genomen hebben om mijn vader op die manier de laatste eer te bewijzen. We hadden John gevraagd of er dan een foto van mijn vader op de ramen van de auto geplakt kon worden: dat kon en wat zag dat er mooi uit met de kist en de bloemen erbij. Ook de link om de dienst te kunnen volgen via de kerkomroep werd op de kaart gezet. Maar ook het laten zakken van de kist: dit kon nu door iemand van de familie gedaan worden dus mijn moeder heeft dat zelf gedaan: zo fijn voor haar dat zij ook deze laatste stap zelf mocht doen na een samenzijn van meer  dan 62 jaar. John gaf de tip om de uitvaart te laten filmen, als we dat wilden kon hij hier iemand voor benaderen. Een mooie film vanaf het uit huis dragen tot en met het laten zakken van de kist is het resultaat. Hierdoor kan de uitvaart alsnog aan mensen getoond worden die dat willen. Maar ook voor ons als nabestaanden kan het fijn zijn om de beelden van deze dag nog eens terug te zien.

De coronamaatregelen hebben  gezorgd voor een uitvaart die anders was als voor corona  besproken was met mijn ouders.  Maar de periode rondom het sterven en de uitvaart was nu  juist heel mooi, waardig en warm. Wij zeggen nu achteraf: het was een fijn afscheid dankzij de coronatijd.

En daar hebben John en Margret een belangrijke steen aan bijgedragen. Namens de hele familie: Dank jullie wel!

Neely van Maanen-van der Kooij